Tlačová správa Nemeckej aliancie pre neprenosné choroby (DANK)

Účinnej prevencii sa dalo predísť mnohým už existujúcim ochoreniam súvisiacim s koronou

tlačová

• Nemecko nedostatočne implementovalo odporúčania WHO týkajúce sa znižovania cukrovky, srdcových chorôb, fajčenia a obezity
  • Kroky proti neprenosným chorobám tiež zachránia mnoho životov
  • Znepokojenie nad zdravotnými dôsledkami rastúcej nezamestnanosti

Berlín - Vzhľadom na vysoký počet ľudí so zvýšeným rizikom závažného kurzu Covid-19 v Nemecku Nemecká aliancia pre neprenosné choroby (DANK) kritizuje nedostatočnú prevenciu týchto rizikových faktorov v Nemecku. „Cukrovka, srdcové choroby a závislosť od tabaku sú všetko už existujúce stavy, ktoré je možné znížiť politickými opatreniami,“ hovorí profesor Dr. med. Monika Kellerer, predsedníčka Nemeckej diabetologickej spoločnosti (DDG). „Federálna vláda však roky ignorovala odporúčania WHO. To je jeden z dôvodov, prečo je v súčasnosti v Nemecku viac ľudí vystavených riziku vážneho ochorenia a úmrtia na Covid-19. “VĎAKA uznáva veľké úsilie politikov o získanie pandémie pod kontrolu. „Ale skôr by efektívnejšie opatrenia, napríklad pre zdravú výživu a boj proti obezite a fajčeniu, významne zvýšili šance mnohých postihnutých,“ hovorí profesor Dr. med. Martina de Zwaan, členka predstavenstva Nemeckej spoločnosti pre obezitu (DAG).

Okrem veku sú hlavným rizikovým faktorom úmrtia na Covid-19 predchádzajúce choroby. Štúdia uvádza predovšetkým obezitu, srdcové choroby, chronickú obštrukčnú chorobu pľúc a cukrovku alebo sekundárne choroby nimi spôsobené (1). Okrem toho pribúdajú dôkazy o tom, že fajčiari sú viac ohrození (2). WHO dala svojim členským krajinám konkrétne odporúčania, ako je možné tieto rizikové faktory znížiť pomocou politických opatrení. Asi 60 až 80 percent prípadov cukrovky by sa dalo predísť. Nemecko však doteraz poprelo veľa takýchto preventívnych opatrení, ako je daň z výrobkov s obsahom cukru alebo reklamné predpisy pre ľudí vo výkrme.

„Nemecko v mnohých oblastiach prevencie zaostáva,“ hovorí Kellerer. "Toto si teraz vyberá svoju daň." Naliehavo preto potrebujeme diskusiu o tom, ako môžeme trvalo znížiť riziká pre tieto už existujúce choroby. “Pretože aj bez vírusovej pandémie sú tieto choroby spojené so značne zvýšeným rizikom predčasného úmrtia. Každé piate úmrtie v Nemecku je spojené s cukrovkou (3). Obezita skracuje život až o 10 rokov, v závislosti od jej závažnosti (4). Na fajčenie zomiera každý rok okolo 121 000 ľudí (5). „Mnohým z týchto predčasných úmrtí by sa dalo zabrániť účinnými opatreniami na kontrolu tabaku, ako je napríklad dávno platný zákaz vonkajšej reklamy na tabak alebo opakované znateľné zvýšenie dane z tabaku,“ hovorí Dr. Ute Mons, vedúca oddelenia prevencie rakoviny v Nemeckom centre pre výskum rakoviny.

V tejto súvislosti je DANK znepokojený aj možnými negatívnymi dôsledkami obmedzení koróny na zdravie. „Napríklad nezamestnanosť a chudoba sú silnými rizikovými faktormi pre mnoho chorôb a tiež pre predčasnú smrť,“ hovorí de Zwaan nezabúda sa na rozšírené choroby. „Opatrenia na potlačenie obezity, cukrovky, nedostatku pohybu a fajčenia tiež zachraňujú mnoho životov,“ hovorí Kellerer, „a sú oveľa menej drastické.“