Bezlepková diéta: odporúčané jedlá

pacientov

Aj keď väčšina z nás môže jesť lepok bez problémov, existuje kategória ľudí, ako sú ľudia s celiakiou alebo neceliatickou citlivosťou na lepok, pre ktorých môže byť táto skupina bielkovín škodlivá.

Lepková diéta: U osôb trpiacich neznášanlivosťou lepku sa môžu po jedle s obsahom lepku vyskytnúť príznaky ako tráviace ťažkosti, bolesti hlavy, únava, strata hmotnosti a dermatitída. Našťastie existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako môžete vylúčiť lepok zo svojej stravy.

Zrná bez lepku

Pšenica, jačmeň a raž obsahujú lepok. Ak trpíte neznášanlivosťou, môžete si vybrať z nasledujúcich možností: quinoa, hnedá ryža, proso, amarant, pohánka alebo ovos. Pohánka neobsahuje lepok a môže sa používať vo forme zŕn alebo v zložení iných potravín. Ovos, aj keď nie je bežne bezlepkový, môže po spracovaní obsahovať zvyšky bielkovín. Ak máte celiakiu alebo citlivosť na lepok, kupujte iba bezlepkové ovsené vločky.

Jedzte čerstvé výrobky

Zelenina a ovocie neobsahujú lepok. V bezlepkovej diéte chýbajú určité mikroživiny (napríklad kyselina listová alebo horčík), ktoré sa dajú ľahko získať, ak do svojej stravy zahrniete viac čerstvých produktov. Tu je niekoľko nápadov: pýtajte si sendvič zabalený v šalátovom papieri, nie chlieb, jedzte zeleninové cestoviny, nie klasické cestoviny, jedzte šalát namiesto sendviča, ako prílohu - lepšie pečené zemiaky alebo zeleninu namiesto chleba jedzte plátky sladkých zemiakov a vždy si dajte ovocie na raňajky alebo na desiatu. Buďte však opatrní, pretože niektoré spracované ovocie alebo zelenina môžu obsahovať lepok ako prísadu. Skontrolujte štítky výrobkov.

Vyhýbajte sa nápojom, ktoré obsahujú lepok

Veľa nápojov, najmä alkoholických, obsahuje lepok. Pivo je častým zdrojom lepku kvôli pšenici alebo jačmeňu. Je zrejmé, že na trhu existuje aj sortiment bezlepkového piva vyrobeného z ciroku alebo ryže. Ak chcete piť bezlepkový alkohol, vyberte si vodku alebo gin. Víno tiež zvyčajne neobsahuje lepok, ale koktaily na báze vína môžu obsahovať jačmenný slad, ktorý obsahuje lepok. Naproti tomu väčšina nealkoholických nápojov (káva, čaj, minerálna voda) neobsahuje lepok. Určitý sortiment, ako napríklad smoothies, kávové nápoje alebo mliečne koktaily, však môže obsahovať lepok, takže… skontrolujte štítky.

Olejnaté semená (orechy) a semená

Bezlepkové diéty majú nedostatok zinku, vápnika a vlákniny, preto je vhodné jesť čo najviac olejnatých semien a semien, ktoré neobsahujú lepok. Môžete jesť nasledovne: mandle, kešu orechy, pekanové orechy, vlašské orechy, pistácie, makadamiové orechy, tekvicové semiačka, chia semienka, ľanové alebo slnečnicové semená. Toto všetko môžete jesť ako také, vo forme múky alebo v kombinácii s inými bezlepkovými jedlami.

Korenie obsahujúce lepok

Korenie a omáčky používané v potravinách môžu byť zdrojom lepku, ktorý sa pridáva do rôznych výrobkov ako stabilizátor, zahusťovadlo alebo ako emulgátor. Korenie, ktoré môže obsahovať lepok, je: sójová omáčka, sladový ocot, marináda, barbecue omáčka, špeciálna cestovinová omáčka, worcesterská omáčka alebo teriyaki omáčka (ktorú v obchode nájdete pod týmito názvami). Je dôležité prečítať si štítky každého z nich, pretože aj výrobok, ktorý nemá pšenicu, môže obsahovať lepok z jačmeňa alebo raže.